Sunday, December 7, 2014

Rasenik – Pite me laker te bardhe

Raseniku eshte lloj i pites, gatim i njohur dhe i perhapur  ne shum vende te Kosoves.

Perberesit:
Brumi:
1kg.miell
0.5L uje
1 luge gjelle krip
200 gr gjalpe ose 2 dl vaj
Yçi

1 koke lakre te bardhe mesatare
200 gr maze
1 gote qumshte
1 luge gjelle krip

Pergatitja:



Ujit me krip ua shtojme miellin (se pari afer 600gr. pastaj duke i shtuar nga pak gjer sa te fitojme brum homogjen, mesatarisht i forte). Brumin e formuar  e ngheshim dhe e  ndajme ne 20-22 sopeza me madhesi te vese, I ngjeshim nje nga nje kuleçet dhe I leme te mbuluar me picete kuzhine 10- 20 min. Keshtu brumi eshte i gatshem per pite.

Lakren e grime e zijme 15 min. e kullojme mire ( e ndrydhim me duar deri sa e leshon langun) mandej ia shtojme nje gote qumshte, nje luge krip dhe mazen.


Brumin e pites  e ndajme ne dy vende nga 11  kuleqe. Kuleqte i t’hollojme dhe i reshtojme  nje mbi nje duke i lyer secilin me nga nje luge yndyre . Ne njerin katmere me 11 kuleqe, qe e shtrijme mbi tepsine e lyer me yndyre e vendosim yçin me lakere,  pastaj sipri e shtrijme katmerin tjeter dhe e formojme  rrethin e pites duke i bashkuar skajet e dy katmereve. Raseniku pjeket  per afer 40 min. dhe servohet  me turshi e posaqerisht domate.

No comments:

Post a Comment