Thursday, October 30, 2014

Cokollate e nxehte Moske

Perberesit:
2 luge gjelle vodka me shije vaniljeje
1 e ½ luge liker
1 luge gjelle çokollate e nxehte
2 luge gjelle qumesht i nxehte

Pergatitja:

Makarona me proshute dhe pule

Perberesit:
1 luge gjelle vaj ulliri
100 gr proshute
450 gr kofshe pule pa kocka dhe lekure
3 presh te mesem, te prere ne copa te vogla
300 gr makarona
350 gr salce djathi e gatshme
2 luge çaji mustarde
2 luge gjelle majdanoz i prere
25 gr lloj djathi i integruar

Pergatitja:

Kek me rrush te fresket

Perberesit per 8 persona

•    500gr rrush
•    80gr gjalpe
•    3 veze
•    200gr miell
•    200gr sheqer
•    1 qese e vogel vanilje
•    10cl pana (krem qumeshti)
•    pak maja
•    1 luge gjelle rum
•    pak kanelle

Pergatitja

Wednesday, October 29, 2014

Petulla Komadre

Perberesit:
1/2 kg miell
1/4 kg patate te ziera
2 veze
1 maja birre
1/2 gote qumesht
50 gr gjalpe
5 lige sheqer
lekura e grire e nje limoni
pak kripe


Pergatitja:

Fileto peshku te skuqura me veze

Perberesit:
Fileto nga 1 per person,
limon nje kokerr mesatare,
kripe, piper,
majdanoz 1 tufez, flete dafine 2 deri 3 gjethe,
vaj ulliri 2 deri 3 luge gjelle,
2 kokrra veze,
1filxhan qumesht ose uje,
vaj per skuqje 2 deri 3 filxhan kafeje,
garniture sipas deshires

Pergatitja:

Fileto pule me spinaq


Perberesit

800 gr file pule
8 luge spinaq te zier
djath
krip dhe ereza te perziera
1 veze
pak miell

Pergatitja:

Torte gjermane me molla

Koha totale: 1 ore e 10 minuta
Koha e pergatitjes: 15 minuta
Koha e pjekjes: 55 minuta

Perberesit
2 veze
¾ filxhan vaj
2 filxhan sheqer
1 luge çaji vanille
2 filxhan miell
2 luge çaji kanelle
1 luge çaji sode buke
½ luge çaji kripe
4 filxhan me molle te qeruara dhe copetuara

Pergatitja

Speca te mbushur me patate


Perberesit:
• 6 speca te kuq te medhenj
• 1 kg patate
• 2 qepe
• 200 ml salce domatesh
• 100 ml ajke kuzhine
• 2 luge miell
• 2 luge margarine
• Kripe,biber

Pergatitja:

Trofte me Vere


Perberesit:
majdanoz te grire 3 tufa
mende e njome,3 tufa
piper i zi
kripe
2 kokrra limon
vere e kuqe

Gatimi:

Brusketa me domate


Kohezgjatja e pergaditjes: 30 min

Perberesit:
3 domate
100 gr buke e bardhe
5 thelba hudher
Vaj ulliri
Proshute e mishit te bardhe
Kripe
Origano

Pergatitja:

Tuesday, October 28, 2014

A prishet mjalti?


Si te gjitha produktet biologjike komplekse edhe mjalti eshte objekt i ndryshimeve me natyre kimike, biologjike qe e pakesojne vleren ushqyese dhe mund te prishin karakteristikat e tij.
Pasi largohet nga kosheret mjalti ngurtesohet dhe behet me i qarte, proces ky qe favorizohet nga prania e temperaturave te uleta dhe kushtezohet nga sasia e sakarozes e pranishme ne te. Por nese sasia e sakarozes eshte me e vogel se niveli ne te cilin ndodh dukuria, kristalizimi mund te ndodhe edhe pas nje viti ose mund te mos ndodhe fare. Rekomandohet qe mjalti te mbahet ne mjedise me ajer te thate.

Embelsire me fruta mali dhe ajke


Perberesit:
200gr biskota
100gr gjalp
50gr qokollade e zeze (60% kakao)
10gr kakao

Kremi:
400gr ajke
400ml krem pana Hopla
400gr fruta mali
150gr sheqer
10gr zhelatine

Pergatitja:

Gabimet qe i beni kur pergatitni nje pule

Mishi i pules eshte nje mish me dhunti te shumta, per shkak se ajo mund te jete e pergatitur ne menyra te ndryshme: duke filluar qe nga pjekja, tymosja (skare), tiganisja me ane te avullit dhe zierja. Prandaj, ajo perdoret ne shume kuzhina ne mbare boten. Mbi te gjitha, nuk eshte shume e shtrenjte dhe keshtu qe eshte mire qe ta keni ne kuzhinen tuaj. Edhe pse eshte ndoshta me e popullarizuara ne mesin e produkteve te mishit, eshte nje nga ata prodhime qe njerezit shpesh i pergatitin gabimisht. Nese nuk mund ta kuptoni se pse pula juaj nuk eshte bere siç ju keni pritur, nuk e keni kripur si duhet. Apo ndoshta nuk jeni te sigurte, nese eshte zier ne kohe te mjaftueshme. Ndoshta deshtimi filloi ende ne kohen qe ju e hoqet ate nga frigoriferi.
Rregulli numer nje eshte te blesh mish pule me cilesi te mire, sepse eshte kushti i pare per familjen dhe miqte te hane ushqime te shijshme.

Shkrirja