Mishi i pules eshte nje mish me dhunti te shumta, per shkak se ajo mund te jete e pergatitur ne menyra te ndryshme: duke filluar qe nga pjekja, tymosja (skare), tiganisja me ane te avullit dhe zierja. Prandaj, ajo perdoret ne shume kuzhina ne mbare boten. Mbi te gjitha, nuk eshte shume e shtrenjte dhe keshtu qe eshte mire qe ta keni ne kuzhinen tuaj. Edhe pse eshte ndoshta me e popullarizuara ne mesin e produkteve te mishit, eshte nje nga ata prodhime qe njerezit shpesh i pergatitin gabimisht. Nese nuk mund ta kuptoni se pse pula juaj nuk eshte bere siç ju keni pritur, nuk e keni kripur si duhet. Apo ndoshta nuk jeni te sigurte, nese eshte zier ne kohe te mjaftueshme. Ndoshta deshtimi filloi ende ne kohen qe ju e hoqet ate nga frigoriferi.
Rregulli numer nje eshte te blesh mish pule me cilesi te mire, sepse eshte kushti i pare per familjen dhe miqte te hane ushqime te shijshme.
Shkrirja
Nese e hiqni mishin nga frigoriferi dhe e lini te shkrihet ne tavolinen e punes, jeni duke gabuar qe nga fillimi. Shkrirja ne temperature dhome mund te jete shume e rrezikshme, pasi kjo mund te nxise rritjen e bakterieve ne mish, duke perfshire E. coli dhe salmonelen. Ne vend te kesaj, mbushni nje ene me uje te ftohte dhe vendosni pulen ne te per ta shkrire. Gjithashtu, ne qofte se e keni mbajtur pulen ne frigorifer, nuk duhet menjehere te piqet, sepse ne kete rast do te piqet ne menyre te pabarabarte. Lereni ate per te pakten 15 minuta ne temperaturen e dhomes.
Erezat
Kripen mund t`ia hidhni ne fund te gatimit mirepo do t`ia humbni shijen pules. Kur tiganisni mish pule, eshte mire qe te shtoni kripe nen lekure. Mos harroni te shtoni kripe dhe piper nuk eshte e vetmja menyre per t’i shtuar ereza mishit. Per shembull, ne qofte se hidhni lehte gjalpe dhe limon ne pule, mund t’i jepni nje shije te shkelqyer.
Mishi i pjekur ne skare
Nje tjeter menyre per ta deshtuar pulen eshte nese e ekspozoni direkt ne burimin e ngrohjes. Ky lloj i pergatitjes, pulen ka per ta djegur nga jashte, ndersa brenda do te mbetet e pambaruar. Kur eshte fjala per tiganisje ju mund t’i jepni arome te mire, nese çdo pjese pule e perzieni me kripe dhe piper te kuq, qe ju e keni pergatitur me pare.
Permbysja e tiganit
Shumica e njerezve vendosin sa me shume mish pule mbi tigan qe te pergatitet me shpejte. Me kete ngrohtesia qendron poshte dhe nuk arrin ta pjeke mishin. Njerezit gabojne edhe kur e kthejne mishin e pules shpesh dhe nuk e lene qe te piqet. Nje nga shenjat se nuk duhet ta ktheni mishin eshte kur nga pjesa e poshtme e keni veshtire ta kapni ate.
Ftohja
Nese ju filloni me copetimin e mishit menjehere pasi qe e keni larguar nga zjarri, do te shtrydhni te gjithe pjesen e lenget dhe mishi juaj do te jete i thate. Nese behet fjale per copeza te vogla mishi atehere pritni 5 minuta para se te kapni thiken, ne anen tjeter nje pule e tere duhet te “pushoje” 20-30 minuta pas pjekjes.
Rregulli numer nje eshte te blesh mish pule me cilesi te mire, sepse eshte kushti i pare per familjen dhe miqte te hane ushqime te shijshme.
Shkrirja
Nese e hiqni mishin nga frigoriferi dhe e lini te shkrihet ne tavolinen e punes, jeni duke gabuar qe nga fillimi. Shkrirja ne temperature dhome mund te jete shume e rrezikshme, pasi kjo mund te nxise rritjen e bakterieve ne mish, duke perfshire E. coli dhe salmonelen. Ne vend te kesaj, mbushni nje ene me uje te ftohte dhe vendosni pulen ne te per ta shkrire. Gjithashtu, ne qofte se e keni mbajtur pulen ne frigorifer, nuk duhet menjehere te piqet, sepse ne kete rast do te piqet ne menyre te pabarabarte. Lereni ate per te pakten 15 minuta ne temperaturen e dhomes.
Erezat
Kripen mund t`ia hidhni ne fund te gatimit mirepo do t`ia humbni shijen pules. Kur tiganisni mish pule, eshte mire qe te shtoni kripe nen lekure. Mos harroni te shtoni kripe dhe piper nuk eshte e vetmja menyre per t’i shtuar ereza mishit. Per shembull, ne qofte se hidhni lehte gjalpe dhe limon ne pule, mund t’i jepni nje shije te shkelqyer.
Mishi i pjekur ne skare
Nje tjeter menyre per ta deshtuar pulen eshte nese e ekspozoni direkt ne burimin e ngrohjes. Ky lloj i pergatitjes, pulen ka per ta djegur nga jashte, ndersa brenda do te mbetet e pambaruar. Kur eshte fjala per tiganisje ju mund t’i jepni arome te mire, nese çdo pjese pule e perzieni me kripe dhe piper te kuq, qe ju e keni pergatitur me pare.
Permbysja e tiganit
Shumica e njerezve vendosin sa me shume mish pule mbi tigan qe te pergatitet me shpejte. Me kete ngrohtesia qendron poshte dhe nuk arrin ta pjeke mishin. Njerezit gabojne edhe kur e kthejne mishin e pules shpesh dhe nuk e lene qe te piqet. Nje nga shenjat se nuk duhet ta ktheni mishin eshte kur nga pjesa e poshtme e keni veshtire ta kapni ate.
Ftohja
Nese ju filloni me copetimin e mishit menjehere pasi qe e keni larguar nga zjarri, do te shtrydhni te gjithe pjesen e lenget dhe mishi juaj do te jete i thate. Nese behet fjale per copeza te vogla mishi atehere pritni 5 minuta para se te kapni thiken, ne anen tjeter nje pule e tere duhet te “pushoje” 20-30 minuta pas pjekjes.
No comments:
Post a Comment